Znamenitosti Jadranske obale

Hrvatska je zemlja koja obiluje predivnim krajolicima, šetnjicama, uvalama, rijekama, jezerima i kristalno čistim morem. Jadranski ili mediteranski dio Hrvatske je dio neopisive ljepote, kulturnih i povijesnih znamenitosti, prirodnih i morskih bogatstava. Ukratko rečeno, mediteranski dio Hrvatskoj Jadrana je melem za dušu. Svaki turist ili putnik namjernik koji se odluči za ovakvu destinaciju, neće biti uskraćen ni za jednu blagodat dobrog odmora. Dobar odmor ne podrazumijeva samo ljenčarenje na plažama i sunčanje na toplom mediteranskom suncu, ono može biti velika avantura u kojoj atrakcija i turistička ponuda ne manjka. Jadranski dio Hrvatske proteže se od dijela Istre pa sve do Dubrovnika koji je u zadnjih nekoliko godina postao prava meka za sve strane i domaće turiste. Jednu pravu ljepoticu, pronaći ćete na samom početku Jadranske obale, ona se nalazi u predivnoj Istri i skoro svaka osoba je čula za barem jednu njenu ljepotu, a to je Opatijska rivijera. Opatijska rivijera se također može prozvati i kraljicom hrvatskog turizma. Krasi je blaga klima te bujna vegetacija. Ova oaza mira ponudit će Vam vrhunsku turističku, ugostiteljsku, arhitektonsku, povijesnu pa i kulturnu ponudu kojoj nitko neće ostati ravnodušan. Svaki dio Jadranske obale ponuditi će Vam ono najbolje što posjeduje.

Predivne plaže, kampovi, marine, parkovi prirode, nacionalni parkovi, unescove baštine, muzeji, crkve i još mnogo toga. Gradske zidine u Dubrovniku važna su i vrlo cijenjena kulturna znamenitost svakog gosta. Ovo je pravi i dominantni simbol grada Dubrovnika koji obiluje tvrđavama koji predstavljaju povijesni štit grada. Stradun se nalazi u Dubrovniku, to je takozvana žila kucavica grada. U ovoj se dubrovačkoj ulici nalaze dvije Onofrijeve česme koje datiraju još iz petnaestog stoljeća. Crkva Sv. Vlaha također je vrlo cijenjena i izrazito posjećena crkva dubrovačkog kraja. Ovu baroknu crkvu podigao je mletački arhitekt početkom osamnaestog stoljeća. Stari grad – Poreč je velika turistička atrakcija. Ovaj grad nastao je na poluotoku i do današnjeg dana sačuvao je originalni položaj i uređenje ulica. Najznačajniji i možemo reći najvrjednija kulturna baština u Poreču je kompleks Eufrazijeve bazilike. Ova bazilika izgrađena je u šestom stoljeću i danas se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Gotička crkva iz trinaestog stoljeća koja je preuređena u barokni stil nalazi se također u Poreču, tzv. Istarska sabornica u kojoj se danas priređuju razne izložbe i brojna druga kulturna događanja. Otok Krk i sami grad Krk obiluju većim brojem dobro očuvanih sakralnih objekata. Crkva Sv. Mihovila Arhanđela nastala je u trinaestom stoljeću i svakako je jedna od brojnih crkava koje morate posjetiti pri posjetu Krku. Istra je vrlo važan dio Jadranske obale, u njoj ćete pronaći brojne palače, muzeje, kulturna zdanja ali i povjesne objekte koje svakako morate vidjeti. Pri posjetu Labinu na prvi pogled oduševiti će Vas labinska gradska vrata. Ova vrata Sv. Flora nastala su tokom petnaestog stoljeća. Iznad ovih vrata nalazi se labinski grb i venecijanski lav koji na najbolji način dokazuju vrijeme iz kojeg datiraju. Neke od najljepših labinskih palača danas su poznati muzeji.

U palači Battiala Lazzarina danas se nalazi Narodni muzej u kojem možete pogledati mnoge vrijedne izložbe. Šibenska katedrala pravo je odredište za sve ljubitelje povijesnih znamenitosti. Ovaj jedinstveni spomenik kulture jedina je građevina u Europi koja je građena montažnom metodom od kamenih ploča. Rezultat ovakve gradnje je sklad kamene cjeline te savršene harmonije unutrašnjeg dijela katedrale. Ova katedrala također se nalazi na popisu UNESCO baština koju morate vidjeti. Trogir je top destinacija za svakog zaljubljenika u sve prirodne ljepote. Okružen je zidinama koje su sastavljene od dvoraca, kula i palača te tvore jednu savršenu cjelinu. Mnogo je još predivnih destinacija na Jadranu koje morate vidjeti, ovo su samo neke, po našem skromnom sudu neke od najboljih. Svaki grad, gradić, selo pa i parkovi prirode imaju svoju priču, koju jedva čekaju da ispričaju svojim gostima. Svaka od njih je posebna i izrazito zanimljiva, zato krenite u obilazak svakog pojedinog dijela Jadranske obale, oduševiti će Vas.