Ugradbena pećnica – kraljica kuhinje

Pećnica se s pravom može nazvati kraljicom kuhinje, a još ako je pritom ugradbena sasvim sigurno s ponosom nosi ovaj naziv. Za razliku od klasičnih pećnica kakve gotovo svi pamtimo, ova ugradbena, samozatajna dama s vremenom se izborila, i to doslovno, za svoje mjesto na pijedestalu. I nije to samo zbog praktičnosti radi koje je više nismo prisiljeni neraskidivo vezati za ploču za kuhanje već i zbog brojnih drugih pogodnosti koje ona nudi.

Ukoliko ste se odlučili za ugradbenu pećnicu u vlastitoj kuhinji, priznat ćete, nije to tek zbog elegancije kojom odiše dajući prostoru prijeko potrebnu toplinu čak i među najbezličnije dizajniranim kuhinjskim elementima, već i zbog mogućnosti da se gledate“ oči u oči“. Jer zahvaljujući njezinim karakteristikama sami možete odlučiti na koju visinu ćete ju ugraditi, a velika većina proizvođača pružit će vam i mogućnost izbora otvaranja vrata koja ćete osim prema sebi moći otvarati i s one strane koja vam više odgovara, a ovo, kao i ugradbena pećnica u cjelini, ne štedi samo leđa već i prostor kojim ste možda ograničeni. Kada je o prostoru riječ, kao i kod klasične pećnice i ovdje postoje standardni modeli koji garantiraju klasičnu zapremninu koja se kreće oko 75 litara, ali i nešto manji, kompaktni prilagođeni malim kuhinjama s tek nešto više od 50 litara.

Govorimo li o njezinim najvažnijim mogućnostima, sposobnosti pečenja, temperatura kod električnih ugradbenih pećnica također se može postići na klasičan način, pod kojim se podrazumijevaju grijači (gornji, donji i infra grijač) te nešto moderniji i poželjniji koji karakterizira multifunkcionalnost zagrijavanja. A o multifunkcionalnosti se ovdje radi u pravom smislu riječi jer ne samo da ova vrsta pećnice nudi klasično pečenje uz već spomenute grijače nego će vam omogućiti i puhanje vrućeg zraka ili pak pare kao i kombinaciju svih triju načina kako biste u pećnici kuhali pa čak i dehidrirali hranu, a niti funkcija mikrovalne pećnice nije zanemariva.

Digitalno uključivanje i isključivanje ovdje se podrazumijevaju, a pored timera koji je sada svojstven gotovo svim modernijim uređajima kao i zaključavanja radi zaštite djece te takozvanih hladnih vrata karakterističnih po nekoliko slojeva stakla koji toplinu zadržavaju isključivo unutar pećnice same, pojedini modeli opremljeni su i receptima za pripremu hrane i sukladno odabranom receptu za vas sami biraju najučinkovitiji način i vrijeme pečenja te temperaturu.

Pečenje i priprema su i ovdje mogući na tri do pet različitih nivoa, kao i opremljenost s jednim ili više limova i ostalih dodataka, već prema modelu, a čak i ukoliko nešto zabrljate ugradbena pećnica očistit će se posve sama na neka od tri raspoloživa načina koja u osnovi imaju visoku temperaturu te ćete u pećnicu morati eventualno postaviti vodu. Ako svemu pridodamo i da ovdje uglavnom caruje visoki energetski razred epitet kraljice posve je zaslužen!

Usporedite cijene i modele ugradbenih pećnica.