PJESMA KAO POTICAJ ZA POMOĆ AFRIČKOJ DJECI

Udruga Možemo zajedno i grupa Swingers u Zoološkom vrtu grada Zagreba predstavili videospot za pjesmu „Ti pruži ljubav, ti traži ljubav“. Dio je to projekta kojim se afričkoj djeci osiguravaju liječenje od malarije i školski pribor. U akciju se mogu uključiti i posjetitelji Vrta

U Zoološkom vrtu grada Zagreba predstavljen je videospot za pjesmu „Ti pruži ljubav, ti traži ljubav“.
Riječ je o pjesmi koju je grupa Swingers snimila za udrugu Možemo zajedno. Na čelu te udruge koja se afričkoj djeci trudi osigurati liječenje od malarije i školski pribor, je Dejan Nemčić, profesor geografije koji je zbog svojeg humanitarnog rada nedavno dobio nagradu Ponos Hrvatske.
„Zoološki vrt grada Zagreba podržava velik broj projekata namijenjenih dobrobiti ljudi i životinja. Zato nam je izuzetno drago da smo se mogli uključiti u akciju „Afrika – Možemo zajedno“. Nadamo se da će napore Dejana Nemčića prepoznati što veći broj ljudi, uključujući i naše posjetitelje“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.
U sklopu akcije „Afrika – Možemo zajedno“ trenutačno se prikuplja novac za liječenje afričke djece od malarije. Jedan lijek stoji pet kuna.
„Djeca diljem Hrvatske znaju da s jednom kovanicom, „medom“, mogu učiniti mnogo. U Africi svake četiri sekunde od malarije umre jedno dijete. Lijekom afričkom djetetu spašavamo život, a školskim mu priborom omogućujemo budućnost. Afrička djeca obožavaju školu i znaju da bez školovanja nemaju perspektivu“, kazao je Dejan Nemčić koji ljeta provodi podučavajući djecu u najsiromašnijim dijelovima Afrike.

Kako bi se u njegovu akciju uključilo što više ljudi, grupa Swingers je snimila pjesmu „Ti pruži ljubav, ti traži ljubav“.

„S Dejanom me povezala sestra koja s njim radi u školi u Botincu. Oduševila me količina njegove pozitivne energije, strasti, predanosti i ljubavi prema svemu što radi, a kako i mene u mojem poslu vodi strast, brzo smo započeli suradnju. Razmišljajući o tome koja bi pjesma odgovarala ideji, sjetio sam se velikog hita iz šezdesetih „The Lion Sleeps Tonight“ koja je izvorno afrička narodna pjesma. Tako su spojene dvije ljubavi – Dejanova prema Africi i moja prema pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća“, kazao je Robert Mareković, vođa grupe Swingers.
Pritom je otkrio da je tekst pjesme napisan iz perspektive dječaka koji mašta o boljem i ljepšem životu. Mareković i Nemčić su ga nazvali Chipo jer je to u Africi jedno od najčešćih imena. Budući da se u pjesmi spominje i lavić Simba, kadrovi s lavovima za videospot su snimani u Zoološkom vrtu. Ostali su snimani u Pivani. Redatelj i snimatelj videospota je Jeronim Marić, javnosti poznatiji kao frontman benda Adastra.

Na predstavljanju videospota u Babaloou, novootvorenom restoranu u Zoološkom vrtu, posebni su gosti bili članovi Hrvatsko-afričkog društva prijateljstva. Dio njih, oni podrijetlom iz Nigerije, udruzi Možemo zajedno sreću su poželjeli glazbom punom dobre energije – sviranjem na bubnjevima.

Kutijica u koju će posjetitelji Vrta moći ubacivati po pet kuna za liječenje afričke djece od malarije, bit će postavljena u suvenirnici Zoološkog vrta do kraja ožujka.