Udruga RADDAR za širenje područja kulture i umjetnosti


RADDAR je Udruga za širenje područja kulture i umjetnosti, osnovana 2008. godine, sa sjedištem u Dioklecijanovoj 1 ( dakle, u samom centru centra, u splitu Splita), a broji oko 30-ak članova ( neki odlaze, neki novi dolaze). Usmjerena je naročito prema promicanju suvremene umjetnosti ( film, video, fotografija, performans, instalacija, akcija…), prvenstveno u kontekstu splitske umjetničke scene ( još uvijek utvrđene u tradicionalnim izričajima) ali i šire. Pa je tako su/djelovala raznim projektima i na širem području ( od Rijeke, duž obale i otoka, u zaleđu – Sinj i Vrgorac, pa sve do Mostara, Sarajeva i Novog sada ).

Njeno ime je kovanica od riječi RAD i DAR, što znači da je otvorena svim nadarenim i radišnim pojedincima, bez obzira na spol, dob, stručno obrazovanje, stupanj afirmacije itd. Bitno je da osoba koja pristupa RADDAR-u ima što po/kazati ovom gradu i društvu, dobru volju i ustrajnost da vodi i/li sudjeluje u realizaciji umjetničkih i kulturnih projekata koji unaprjeđuju suvremene izričaje, šire granice slobode izražavanja i podižu svjesnost društva o značaju suvremene umjetnosti za njegovu vitalnost i ukupni razvoj, uključujući – naravno –i ekonomski. Pristup u članstvo Udruge može se ostvariti putem emaila udrugaraddar@gmail.com, uz samo dva uvjeta: prihvaćanje Statuta Udruge i plaćanje mjesečne članarine od 10 kn. U tom smislu, Udruga se bila posebno angažirala tijekom priprema Splita za europsku prijestolnicu kulture 2020., aktivno i kritički sudjelujući na javnim tribinama o tom projektu (koji je, nažalost, neslavno propao), organizacijom i izvedbom predavanja „SPLIT – ART FRIENDLY CITY“ te istoimenom skupnom izložbom u Galeriji Muzeja grada Splita, u listopadu 2014. Tomu j prethodila Prva revija suvremenog hrvatskog filma u Torontu, kojoj je RADDAR dao organizacijsku platformu i dizajnirao plakat, a ja sam je koncipirao i proveo na licu mjesta. „Javno čitanje Strategije razvoja kulture grada Spita“ bio je pak moj (kritički) perfomans, izveden u atriju MKC-a, kojega su članovi Udruge snimili, montirali i postavili na Youtube, kao što je bio slučaj i serijom kraćih videa na istu temu, pod skupnim naslovima „Split-arti friendly city“ i „Split Euro Diary“. Redovna praksa Udruge je da umjetničke akcije svojih članova poprati foto i video dokumentacijom koju zatim plasira u medije, na Youtube i društvene mreže. RADDAR se posebno ponosi upravo svojim cjelokupnim angažmanom oko splitske kandidature za europsku prijestolnicu kulture kao i svojim kritičkim i konstruktivnim doprinosom izradi Strategije razvoja kulture Splita te svim, individualnim i grupnim umjetničkim djelima i medijskim istupima svojih članova.

RADDAR je zadovoljan i s prethodnim projektima, poput dugometražnog dokumentarnog filma „ZOO TITO“ ( kojemu sam bio scenarist i redatelj ) i istoimene prateće izložbe fotografija i kolaža, s kojima je RADDAR premijerno nastupio na filmskom festivalu u Motovunu i preko projekcije i izložbe u Zagrebu završio turneju u Novom Sadu, nakon što je film prikazao na više dalmatinskih otoka i mjesta uz obalu. Sljedeći projekt bila je realizacija dokumentarnog filma „Građanin Kerum“ ( 75% posto materijala je snimljeno ), trailera filma ( postavljenog na Youtube ) te izložbe fotografija „Građanin K.“. U seriji podprojekata koji prate i podržavaju taj veliki projekt, realizirana su dva videa „Imamo ga!“ i „Dobili smo ga“ (također na Youtubeu). Samovoljnom odlukom predstavnika Kerumove vlasti filmu je uskraćena financijska potpora, odobrena od Službe za kulturu grada Splita, pa je snimanje privremeno stopirano, a financiranje dovršetka snimanja i postprodukcije ići će uskoro preko crowdfounding-a.

Sljedeći projekt na kojemu se RADDAR angažirao je socijalni perfomans „STOPA NEZAPOSLENOSTI“ koji će biti uskoro izveden na aerodromu u Sinju i kojeg je financijski podržalo Ministarstvo kulture RH. Osim plakata ( koji je već realiziran ), snimit će i niz fotografija perfomansa ( s 30-metarskih vatrogasnih skala) i duži video.

Iz svega navedenoga je vidljivo da RADDAR, kao svoju osnovnu metodu koristi socijalnu artupunkturu tj. da svojim djelima i akcijama stimulira neuralgične i problematične točke ovoga grada i društva, kako bi u njima potakao kreativnije, slobodnije i efikasnije procese koji vode kulturnom i ekonomskom boljitku zajednice. Pri tomu se služi svim raspoloživim, suvremenim medijima izražavanja, stalno potičući i promovirajući svježu i inovativnu umjetničku praksu, socijalno osjetljivu i dijaloški usmjerenu. Dosadašnjim djelovanjem raddar je pokazao i dokazao da, baš poput radara, snima i vidi društvene probleme i promjene na daljinu te da stoga prvi i umjetnički reagira na njih, anticipirajući tako buduće razvoje događaja. Bili bismo sretniji kada bi odgovarajuće institucije više cijenile informacije iz bliske budućnosti koje emitiramo u društveno polje u radijusu od 360 stupnjeva te ih htjele i znale koristiti preventivno i konstruktivno.
U svakom slučaju, RADDAR se nastavlja vrtjeti iz centra Splita i obavljati svoju misiju širenja područja kulture i umjetnosti jer to je ujedno i širenje područja punijeg i smislenijeg života.